7/9/08

Idite Jatom i surfajte modemski!

Namerno nisam napisao letite Jatom jer ovo nema nikakve veze sa letenjem. Btw, to što Jat i Telekom rade nama smrtnicima koji nikako ne možemo da se naviknemo na te monopolske tvrtke koje cede naše novčanike kao suvu drenovinu, je stvarno fenomenalno.
Naime, ako slučajno želite da putujete, recimo, za Hrvatsku avionom, a to vam je do Pule :-), platićete povratnu kartu koja stoji 69 eura. O.K. to nije puno, ali kad shvatite da trebate da platite aerodromsku taksu od 70,5 eura i plus bezbednosnu taksu od 4,5 eura (baš se pitam od koga se obezeđujem), dođe vam da odustanete od letovanja. Jako me interesuje ko formira cene taksi i na osnovu kojih faktora. U redu je da taksa bude par eura i po svoj logici stvari ne bi trebala da prelazi više od 10% troškova karte, u zemlji gde većina stanovništva ne upotrebi pasoš više od 3 puta u životu i gde je prosečna plata 300 eura, nacionalni (čitaj: monopolski) avio prevoznik bude tako drzak da zaračuna takse koje prevazilaze vrednost troškova putovanja, dođe vam da postavite pitanje - ko je ovde lud? Onda se lupite o čelo i kažete sebi - e pa i zato hoću da se iselim iz ove zemlje! Malo se uzjogunite i onda se spustite na zemlju jer ubrzo shvatite da nemate para da platite taksu za to.
Slična je priča ako želite da svet posetite barem preko interneta. Naravno, navukli su vas na šarenu lažu zvanu ADSL. Lepa šarena reklama, internet leti, izlaze bikovi iz monitora i Frankenštajnovo čudovište pleše sa bakicom (baš me zanima na šta su ciljali tvorci reklame kad su smišljali scenario za ovakvu brilijantnu završnicu).
Prvo vas ucene na dve godine ugovora a potom šaramantna gospođica koja ne razlikuje modem od tostera vam govori kako ćete lako sve pokrenuti samo da ga uključite i on će da radi sve sam. Pitam - da li će biti dupliranja protoka u dogledno vreme? I dobijam nonšalantan odgovor - to ne zavisi od Telekoma.
Govorim sebi, šta ona zna, ipak je ona samo pijun u rukama mračnih sila... polako, izbroj do deset... al' ne vredi.
"Gđice, cena 10MB flatrate protoka u Sloveniji mesečno iznosi 14 eura. U Srbiji 512/64kbpsa iznosi 20 eura. Razlog tome je upravo Telekom, jer Telekom jedini ima zakonsku mogućnost da iznajmljuje linkove domaćim provajderima, a domaći provajderi ne mogu da sklapaju ugovore sa inostranim fimama. Telekom određuje protok i cene. To se zove monopol."
Onda sam shvatio da bi više smislenih povratnih informacija dobio od pijanog pavijana nego od dotičnih "službenika". Okrenuo sam se i otišao sa nadom da neće uzvratiti odmazdom i još više mi ograničiti protok.

No comments: